понедељак, 26. децембар 2016.

Rezultati takmičenja

Završeno je enigmatsko-logičko takmičenje, pod nazivom "In the sign of the number seven", prvo kod nas koje je organizovano sa "produženim trajanjem", tako da je takmičarima bilo omogućeno da za rešavanje zadataka izaberu termin koji njima najviše odgovara.

Bez obzira na hakerske napade i povremene probleme u radu sajta, koji su najveći bili baš u vreme takmičenja; bez obzira na nesnalaženje pojedinih potencijalnih učesnika, smanjeno interesovanje, pa i tihi bojkot domaćih enigmata (i strah od novog i nepoznatog!), takmičenje je više nego uspelo! Tabela sa rezultatima je objavljena OVDE.

U konkurenciji 22 učesnika iz 11 zemalja, prvo mesto je osvojio Nikola Živanović, drugi je Branko Ćeranić, obojica iz Srbije, a treće mesto je zauzeo Vladimir Burik iz Ukrajine.

Očigledno je da interesovanja ima, pa će ovakvih takmičenja sigurno biti još.

Najuspešnijima čestitam, a svima zahvaljujem na učešću.


3 коментара:

Kontrolor је рекао...

Od "klasičnih" enigmata iz Srbije, učestvovao je 1 (i slovima: jedan)!! Zahvaljujem.

Andon Koloski је рекао...

Моје виђење овог такмичења.
За први пут, 22 такмичара из више земаља је врло добар број учесника.За неки тихи бојкот не видим нити један ваљани разлог.А можда ја нисам потпуно у току са неким стварима.Пре бих рекао да је у питању ово друго, страх од непознатог.
Рекао бих да ови задаци који смо решавали имали су врло мало везе са класичном енигматиком.Све је било подређено да до решења се дође кроз комбиновање, логичном закључивању, интуицији, добра прегледност...
Гледајући табелу, не могу се отети дојму да су за дато време од 2 часа за решавање могли решити сви задаткци изузев задатак број 9.Како су то урадили прва тројца није ми јасно.
Уз честитке првој тројци, питање за Николу Живанића или Бранка Ћеранића колико времена им је требало да реше 9 задатак и 10 задатак.
Мени да решим 10 задатак требало ми је 37-38 минута, а 9 нисам ни покушао решити.
Кад видим да сам на табели пласиран у златној средини заједно са лепом професорком математике - ја сам презадовољан!
Ето толико.

Kontrolor је рекао...

Ne znam da li Nikola i Branko navraćaju ovde, pa ću pokušati ja.

Njih dvojica su vrsni logičari, pa su u maloj prednosti na prvih 8 zadataka, a kao što Andon reče, i preostala 2 zadatka se svode na logiku, iako se ipak radi o enigmatici. Rešetka je posebna vrsta mozaičke ukrštenice (ova dodatno tematska, i sa pojmovima iste dužine, što mislim da dosad nije viđeno na ovolikom formatu), dok magičnih likova sa datim pojmovima (rešenjima), umesto definicija, ima i u enigmatskim časopisima, a pogotovu na enigmatskim internet stranicama. Specifičnost, i mala "otežavajuća okolnost", su suvišni pojmovi, ali ovo ne rešavaju "obični" rešavači.

Moja procena je bila ovakva: 9. zadatak oko sat vremena, za 10. mislim da je dovoljno 20 minuta, a 40 minuta preostaje za prvih 8 zadataka, pa koliko ko reši, zavisno od verziranosti za sudoku.

Što se tiče broja učesnika, ja sam zadovoljan, ali obzirom da je takmičenje trajalo 3 dana, moglo je da ih bude i malo više. U vezi stanja u srpskoj enigmatici, i pomenutog bojkota, pročitati 1. komentar.